Lifestyle

Tu cum îți îngrijești mașina? Piese auto BMW exclusiv OEM

Bună dragile mele,

Poate pare bizar, dar încă de mică am preferat mașinuțele în detrimentul păpușilor. Era o bucurie să dezasamblez o mașinuță decât să stau să îmbrac păpușile. Mereu am spus ”când o să mă fac mare mașina mea va fi Mini Cooper”. Am crescut și ghici ce? Am aceeași pasiune pentru mașini. Doar că am oscilat cu preferințele.  Nu eram fan BMW, însă acum câțiva ani am descoperit Seria 1 E81 a acestei mărci și mi-a plăcut enorm. Este o mașină mică și foarte practică. Designul noului BMW Seria 1 poate fi descris într-un singur cuvânt: dinamic. Indiferent de unghiul din care-l priveşti, acesta te fascinează datorită proporţiilor sale ideale şi confirmă aspiraţiile sportive pe care le are, în fiecare detaliu. Acest model este orientat spre plăcerea de a conduce şi are design armonios, indiferent de pachetul de echipamente sau de ediţia pentru care optezi.

După cum știm și se întâmplă mașinile au nevoie și de reparații. Uneori anumite piese pot fi refăcute, alteori schimbate. De curând am luat mai mult contact acest domeniu și a fost destul de greu să mă obișnuiesc mai ales din cauza termenilor. M-am lovit de termeni precum ”OE” , ”OEM” și AM care sunt niște elemente uzuale. Pe piaţa reparaţiilor de maşini există foarte multe discuţii şi dezbateri cu privire la piesele noi, originale şi cele aftermarket. Piesele originale sunt, în general, mai scumpe, ceea ce face să fie considerate mai bune din punct de vedere calitativ decât celelalte. Ca să clarific pentru că mă gândesc că există și alți necunoscători cum am fost eu.

OE – Original Equipment (Genuine): este piesa originală folosită de producătorul auto când maşina a ieşit din uzină. Această piesă poate fi fabricată de un furnizor (cum ar fi Bosch, Hella, Mann-Filter, Valeo, etc), care produce piesa special şi exclusiv pentru modelul maşinii respective. Piesele originale vin, de obicei, ambalate de către producătorul auto (Mercedes-Benz, Audi, etc) direct de la furnizorul contractat (Bosch, Mann-Filter, Hella).

OEM – Original Equipment Manufacturer: este denumirea dată de producătorul piesei auto care a fost montată de origine pe un vehicul. Acesta are dreptul de a produce aceeaşi piesă originală, ambalată în ambalajul propriu şi ştanţată cu logo-ul său (Bosch, Mann-Filter, Hella, Valeo, etc). Aici apar cele mai multe controverse, deoarece toţi ştiu marca vehiculului deţinut, dar nimeni nu ştie care este, de fapt, producătorul anumitor componente (casetă de direcţie, sistem de frânare, etc). În general, producătorii de piese auto nu beneficiază de marketing agresiv precum producătorii auto.

AM – Aftermarket: este orice piesă care nu poartă logo-ul constructorului auto. Toate aceste piese sunt, însă, omologate de organismele internaţionale pentru a fi comercializate şi oferă un nivel de siguranţă ridicat. În funcţie de preţul şi notorietatea producătorului piesei, calitatea poate diferi.

Toate acestea fiind spuse și lămurite, eu am ales OEM, mai exact eXclusiv OEM. Cine sunt ei? Un magazin offline de piese auto exclusiv OEM pentru BMW și Mini. Nu este un magazin imens, dar e un loc cozy. Vei fi așteptat cu un suc rece sau, în funcție de sezon cu cireșe de mai.

Probabil vă întrebați de ce nu au ales să comercializeze piese Aftermarket. Ei bine răspunsul e simplu. Pentru că atunci când achiziționezi o piesa de calitate inferioară ești conștient că perioada de viață a produsului va fi mult mai scurtă. Implicit va trebui să reinvestești o alta sumă pentru aceeași piesă. Iar pe de altă parte piesele auto BMW nu diferă ca preț cu mult față de cele Aftermarket.

Eu deja mi-am făcut o listă cu ceea ce voi avea nevoie pentru revizie și am ales piese de BMW de la eXclusiv OEM . Pentru că fiecare dintre noi va face revizia mașinii pentru o mai bună funcționare a acesteia. Vom avea nevoie de: schimburi de filtre (filtru de aer, filtru de ulei, filtru de benzina/filtru de motorina, filtru de polen) și schimburi ulei ulei original BMW (ulei motor, ulei cutie de viteze, ulei servodirecție). Pe lângă asta am observat și niște jante BMW 18 originale. 

Acum mașina ta poate fi în siguranță cu piese de BMW de la eXclusiv OEM! Tu ce alegi pentru mașina ta?

Acest articol a fost scris pentru proba 7 a SuperBlog 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *