Health

Lapte animal sau vegetal? Voi ce alegeți?

Bună dragile mele,

Odata cu aparitia alternativelor vegetale ale lactatelor clasice, au aparut si întrebările referitoare la gradul de sațietate sau beneficiile specifice aduse organismului nostru, cu răspunsuri adesea contradictorii. Tipul de lapte consumat este unul dintre subiectele preferate ale acestor dispute. Ce sa alegem? Marea batalie se da intre variantele vegetale si cele animale. Care este alegerea potrivita? Urmatoarele criterii te vor ajuta să alegi rațional.

Bun pentru cei mici

Laptele matern este primul aliment oferit copiilor și singurul recomandat de UNICEF și Organizația Mondială a Sănătății în primele 6 luni de viață, acesta fiind unul esențal pentru bebeluși. Acesta protejează sistemul imunitar al nou-născutului împotriva infecțiilor și inflamației, scade riscul mortalității și conține grăsimi, calciu, vitaminele A, B si C. Însă este sănătos ca micuții de peste 1 an să consume și lapte de vacă. De asemenea, și laptele de migdale poate fi introdus dupa primele 12 luni de viață.

Digestie si alergii

În primii 2 ani de viata, microflora intestinală se stabilizează; pe masură ce înaintăm în vârstă, sistemul nostru digestiv se maturizează și poate ajunge să absoarbă greu lactoza. Astfel, unii adulți ajung să digere mai greu laptele de vacă. Laptele matern conține lactoză și aproape toți ne naștem cu abilitatea de a o digera. Intoleranța la lactoză apare foarte rar la copiii sub 5 ani, dar corpul adult poate produce mai puțină lactază (enzima care digeră lactoza). Caz în care laptele animal poate duce la balonare, dureri abdominale, diaree sau reflux gastroesofagian. La maturitate, toate aceste probleme se pot transforma în intoleranța la lactoză. Laptele vegetal este o opțiune validă în acest caz, doar că trebuie să avem grijă și la alergiile paralele dezvoltate de unii dintre noi, precum cele la nuci și alune. De exemplu, laptele de orez este o variantă extraordinară pentru cei care au intoleranță la lactoză, dar și alergii care nu le permit să consume lapte de migdale.

Număr de calorii

În cazul în care te confrunți cu probleme de greutate și esti la regim, răspunsul poate fi laptele vegetal. Dar ai grija să nu alegi o varianta indulcita cu zahar si sa nu optezi pentru laptele de cocos, acesta având destul de multe calorii. Una dintre cele mai bune variante este laptele de migdale. În vreme ce laptele de vaca are aproximativ 60 kcal/100g, laptele de migdale conține doar 20 de calorii. Pentru fiecare cană de lapte, cafea cu lapte sau bol de cereale zilnic, economia de calorii va fi una simțitoare în timp. O varianta foarte bună de lapte de migdale îndulcit în mod natural poți cumpăra și online, la un pret excelent. Așa că gata cu scuzele că nu poți renunța la cafeluța cu lapte!

Conținut nutrițional

Atat laptele animal, cat si cel vegetal contin proteine, vitamine si minerale, doar ca – desigur – in proportii diferite. Laptele de vaca are cel mai mare continut de proteine, dar si bautura de soia se apropie foarte mult. Un studiu al Universitatii McGill din Montreal demonstreaza ca o ceasca de lapte de vaca are 8g de proteine, iar una de lapte de soia contine 7g. Laptele de soia mai are, insa, avantajul de a fi mult mai sarac in colesterol decat laptele animal. Cercetatorii ne spun ca grasimile din produsul obtinut din soia sunt in cea mai mare parte nesaturate si fac ca acest tip de lapte sa fie ideal pentru persoanele care au colesterolul ridicat si care au risc de boli cardiovasculare. Cea mai buna alegere este un produs cu indulcitori naturali, precum acest lapte de soia eco fara zahar.

Sustenabilitate pentru mediu

Studiile arata ca laptele animal nu este deloc un produs prietenos cu mediul înconjurător. De exemplu, se estimează că pentru a produce 1 litru de lapte de vaca se folosesc 1.020 litri de apa! Activiștii de mediu atrag atenția și asupra energiei electrice folosite pentru procesarea laptelui, dar și asupra metanului eliminat de bovine, care este mult mai dăunător mediului înconjurător decât dioxidul de carbon. Să nu uităm și de suprafețele mari de pământ, fertilizatorii și apa folosite pentru a crește hrana de care au nevoie vacile… Ai ținut vreodată cont de aceste lucruri când ai cumpărat lapte?

Ei bine, cu toate aceste informații, acum poți face alegerea potrivită stilului tău de viață. Alege să fii sănătos în felul tău!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *