6 tipuri de măști de față populare în Asia
Un articol scris de Ingrid de la Asianskincare.ro
Măștile sunt realizare diferit și trebuiesc folosite în funcție de nevoile tenului nostru, care nu sunt întotdeauna aceleași. Fie că ai probleme cu hidratarea, treci printr-o perioadă în care ai câteva coșuri, ai tenul uleios, trebuie să știi ce să alegi atunci când te uiți la o mască.
Înainte de a mă muta în Asia, deși mă luptam cu un ten uscat și deshidratat, nu foloseam măști în rutina mea de îngrijire a tenului. Dupa aproape un an în Hong Kong și după o excursie în Seul, rutina mea a înregistrat modificari dramatice, folosind cel puțin o dată pe săptămână o mască de față.
Dar haide să vorbim puțin despre diferitele tipuri de măști de față pe care le-am testat de-a lungul lunilor, din ce sunt ele realizate, pentru ce tip de ten sunt potrivite, dar și care sunt câteva dintre ingredientele la care sunt mereu atentă.
Ce sunt măștile de față?
Există o istorie lungă în legătură cu măștile de față. De-a lungul anilor oamenii au testat diverse ingrediente în dorința de a obține cele mai bune rezultate. De exemplu, în Egipt s-a folosit nămol din Marea Moarta, pe când în Japonia este o istorie a folosirii apei de orez pentru luminozitate. În China cred în proprietățile foițelor de aur, iar în India a existat timp de mii de ani un produs denumit „Ubtan” – un mix de ierburi și condimente menite să țintească anumite probleme ale tenului.
Știai că primele 5 ingrediente de pe eticheta unui produs realizează până la 80% din compoziția acestuia?
Tenul va absorbi ingredientele dintr-o mască, însa doar o mica parte din ele vor pătrunde adânc în straturile acestuia.
Cele mai populare tipuri de măști din magazinele din Asia:
Sheet mask (de tip șervețel)
Acționează ca o barieră care păstrează hidratarea în ten. Sunt îmbibate cu ser sau esențe, fiecare având ingredienți activi diferiți directionați soluționării unei alte probleme a pielii. În general, în Asia, cele mai populare sunt cele pentru hidratare, luminozitate, sau albire, dar și cele pentru problemele acneice.
Majoritatea măștilor de tip șervețel au ca ingrediente principale glicerina (atrage umezeala din aer în stratul superficial al pielii lăsând-o hidratată fără a fi grasă) și butylene glycol (un ingredient ce ajută pielea să absoarbă ingredientele mai bine). Bineînțeles, fiecare brand și tip de mască are și alte ingrediente ce completează această bază.
Masca de dormit
Se pot integra în rutina de seară, în special în lunile reci, deoarece hidratează în profunzime tenul. Sunt potrivite oricarui tip de ten, în special persoanelor în căutarea unui ajutor anti-aging.
Masca din argila sau nămol
Deși sunt similare, măștile cu argila (clay) sunt potrivite pentru tenul uleios sau gras. Pe când măștile cu namol (mud) sunt bune pentru tenul deshidratat sau uscat. Argila ajută la curățarea porilor în profunzime, vindecând stratul superficial al epidermei.
Masca exfoliantă
Conțin acizi exfolianți (AHA, BHA) care ajută la curățarea pielii moarte, conferind strălucire tenului. Se poate folosi o dată pe săptămână.
Masca gel sau cremă
Cele mai des întâlnite, cele pe care le foloseam și acasă, se aplică pe față și se spală dupa 5-10 minute.
Masca peel-off
Un exfoliant fizic fără prea multe alte beneficii. Genul de mască care se întărește pe față și este desprinsă prin jupuire. Nu este recomandat să se folosească deoarece poate avea mai multe efecte negative decât beneficii.
Dacă acasă în România foloseam în principiu măști cremă, pe care deoarece la final trebuie să le speli îmi lăsau tenul destul de uscat. În Asia am învățat să le îmbin.
Folosesc cel puțin o dată pe săptămână o mască de tip șervețel, uneori mai mult de atât. Iar din când în când apelez la o mască exfoliantă pentru a da un plus de strălucire.
La nevoie, aplic pe zona T o mască cu argilă care să absoarbă sebumul și să mă ajute în perioada mai delicată a lunii, atunci când și pe un ten deshidratat apar câteva coșuri.
Am învățat că pentru a avea un ten cu care să fim fericite, trebuie să ne informăm și să combinăm produsele cele mai potrivite tenului nostru. Doar pentru că a mers la altcineva, nu înseamnă că va funcționa și la noi la fel. Fiecare suntem diferite, din fericire.
4 comentarii
Anghelina Irina
Eu ador măștile tip șervețel, mi se par cele mai practice
LarisaM
Daaa și eu zic la fel
Simona Banica
Mastile servetel ma atrag mi as dor i sa le incerc!
LarisaM
Sunt foarte practice și nu necesită prea mult timp